Állomások és megállóhelyek

A Gyermekvasút 11,2 km hosszú vonalán hét állomás és két táblás megállóhely található. Forgalmi kitérő és nyílt vonali szolgálati hely nem üzemel.

Hűvösvölgy állomás

Hűvösvölgy állomás

Az átlagosan 1,4 km távolságban található állomások helyének kijelölésekor több, egymásnak gyakran ellentmondó szempontot kellett figyelembe venni. A Gyermekvasút vonalának tömegközlekedési eszközökkel való könnyű megközelíthetősége elsődleges szempont volt. Így épült Széchenyi-hegy állomás a Fogaskerekű Vasút azonos nevű végállomásának közelébe; Szépjuhászné állomás a Budakeszi út mellett mesterségesen kialakított liget szélére; Hűvösvölgy állomás az egyik budai villamosvonal végállomásától nem messze.

A többi állomást és megállóhelyet – a lehetőségek függvényében – a környék kedvelt kirándulóhelyeinek közelében létesítették. Hárs-hegy állomás megépítését elsősorban forgalmi szempontok tették szükségessé.

Az állomások felvételi és egyéb épületeit a Gyermekvasút sajátosságainak figyelembevételével, tájba illő megoldásokkal építették. A tervezéssel a kor két ismert vasúti építészét, Fodor Jenőt és Zahradniczky Istvánt bízták meg.

Az összesen hét állomás a vasútvonal adott szakaszának megnyitása – 1948, 1949, illetve 1950 – óta üzemelnek.

Virágvölgy állomás

Virágvölgy állomás

A tervezés idején összesen négy megállóhely létesítésével számoltak. Azonban ezek közül csak kettőt építettek meg. Kis-hárs-hegy megállóhelyet átadása után rövidesen megszüntették. Nagyrét megállóhely megnyitásáról a vasútvonal építésének idején mondtak le. A János-hegy és Szépjuhászné állomások között megépítendő megállóhely már a kivitelezési terveken se szerepelt.

Az eredeti Normafa megállóhelyet 1973-ban áthelyezték. 2004-ben János-hegy és Szépjuhászné állomások között Vadaspark néven új megállóhelyet létesítettek.

A Gyermekvasút több állomásának megnevezését – amelyek valamilyen formában utaltak az úttörőmozgalomhoz fűződő korábbi kapcsolatra – 1990-ben megváltoztatták. Így lett az egykori Úttörőváros állomás új neve Csillebérc, Előre állomásé Virágvölgy, Ságvári-liget állomásé Szépjuhászné.

Kapcsolódó oldal:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.