A nosztalgia motorvonati szerelvény

A Gyermekvasút járműállományában megtalálható egy különleges, Magyarországon páratlan motorvonati szerelvény. Egy dízel motorkocsiból, három személyszállító motor-mellékkocsiból, egy postakocsiból és egy exkluzív kialakítású kis szalonkocsiból áll.

A nosztalgia motorkocsi

A nosztalgia motorkocsi

A motorvonat a forgalmas tavaszi és őszi hétvégéken mentesítő vonatként közlekedik. A motorkocsi rendszerint valamelyik személyszállító mellékkocsiját továbbítja. Néha a postakocsival közlekedik, amelynek szintén van személyszállító szakasza. A kis szalonkocsi megrendelés alapján vehető igénybe.

A szerelvény eredetileg a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) tulajdonában állt. A miskolci kisvasút valójában két motorkocsival és a megőrzöttnél több mellékkocsival rendelkezett.

A járművek egy része az egykori Úttörővasút megnyitását követően néhány évig a budapesti kisvasúton közlekedett. Az Úttörővasút számára gyártott Ganz-motorvonatok, illetve az Mk49 sorozatú mozdonyok forgalomba állítása után a kölcsönkapott járművek visszakerültek eredeti szolgálati helyükre.

A lillafüredi kisvasúton az 1980-as évekig közlekedtek, majd kivonták őket a forgalomból. Az egyik motorkocsit elbontották, már darabjaiban se fellelhető. A megmaradó motorkocsi és néhány mellékkocsi védelem alá került, így – habár csak romos állapotban – muszájból megőrizték őket.

A motorvonati szerelvény két mellékkocsija

A motorvonati szerelvény két mellékkocsija

Néhány évtizeddel később, 1991-ben a megmaradó motorkocsi, három pótkocsi és a szalonkocsi felújítás után visszakerült a Gyermekvasútra.

A postakocsi később, 1998-ban állt ismét forgalomba. Újjáépítése sokáig húzódott, majd a Gyermekvasút megnyitásának 50. évfordulója alkalmából végül mégis elkészült.

A motorkocsi és három személyszállító mellékkocsija, valamint a kis szalonkocsi egyforma színterv szerinti fényezésű. A kocsiszekrény alsó része kék, az ablakok vonalában fehér színűek. A postakocsi fényezése eltérő. A kocsiszekrény alsó fele zöld, felső fele fehér.

A motorkocsi, két személyszállító mellékkocsi és a kis szalonkocsi utastere fűthető. Ezek a járművek tehát az év bármely szakában közlekedhetnek. A motorkocsi fűtését a motor által termelt hő, a személykocsik és a kis szalonkocsi fűtését hagyományos, fatüzelésű kályha biztosítja.

 

Pályaszám Jármű
Aba mot 2 motorkocsi
Aax 12 kis szalonkocsi
Baw-g 22 személyszállító mellékkocsi (fűthető utasterű)
Bax 11 személyszállító mellékkocsi (utastere nem fűthető)
Bax 21 személyszállító mellékkocsi (fűthető utasterű)
BDax 41 postakocsi

 

A nosztalgia motorvonat tavaszi és őszi hétvégéken menetrend szerint közlekedik. A mellékkocsikkal télen is lehet utazni a gőzvontatású nosztalgiavonatok szerelvényében. A kis szalonkocsi megrendelés alapján közlekedik.

Kapcsolódó oldalak:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.