Zugligeti Libegő

A Zugligeti Libegő a budai hegyek egyik legérdekesebb látványossága. A Zugliget és János-hegy között közlekedik.

Utazás a Zugligeti Libegőn

Utazás a Zugligeti Libegőn

Völgymenetben az utas Budapest panorámájában gyönyörködhet, miközben szó szerint úgy érezheti, hogy a hegytetőről a városba ereszkedik. A Libegő felső szakasza a János-hegy meredek lejtőinek erdőjében, alsó szakasza a zugligeti villanegyed utcái és kertjei fölött halad.

A Libegő felső állomása a János-hegyet a Normafával összekötő Hármaskút-tetőn, alsó állomása a Zugligetben található. Innen indul a 102-es busz, ami a Széll Kálmán teret és a Déli pályaudvart is érinti. Felső állomása a Gyermekvasút Jánoshegy vagy Virágvölgy állomásától rövid erdei sétával közelíthető meg.

A felső állomásról rövid, ám meredek sétával elérhető az Erzsébet-kilátó, amelyet Budapest legmagasabb pontján áll.

A Libegő drótkötél pályája 1040 méter hosszú. A legyőzött szintkülönbség 262 méter. A budapesti metróállomások mozgólépcsőinél is lassabban, mindössze 4 km/h sebességgel, folyamatosan halad.

Utazás a Zugligeti Libegőn

Utazás a Zugligeti Libegőn

Egy hasonló közlekedési eszköz építését már 1932-ben tervezték. Az elképzelések valóra váltására azonban csak évtizedekkel később került sor. A Zugligeti Libegőt végül 1970. augusztus 17-én nyitották meg.

A Libegő egész éven át, délelőttől késő délutánig üzemel. Előre meghirdetett időpontokban – rendszerint páros héten hétfőnként – karbantartás miatt üzemszünetet tartanak.

További információ

A Libegő igénybevételével kapcsolatban a Libegő  és Budapesti Közlekedési Központ ad további felvilágosítást.

Partnerünk honlapja:

Kapcsolódó oldal:

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.