Gyermekvasutas Múzeum

A Gyermekvasutas Múzeum a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és az egykori Úttörővasút tárgyi emlékeinek gyűjteménye.

A Gyermekvasutas Múzeum bejárata

A Gyermekvasutas Múzeum bejárata

A múzeum Hűvösvölgy állomás épületében kapott helyet. Bejárata az állomás első vágánya melletti peronon található.

A múzeumban tárgyi és képi emlékeket őriznek, amelyek a kisvasút építésének kezdetétől a több évtizedes, változatos múlton keresztül egészen a közelmúltig felidézik és bemutatják a Gyermekvasút történetét.

A Gyerekvasutas Múzeum kiállítóterme

A Gyerekvasutas Múzeum kiállítóterme

A kiállított képi és tárgyi emlékek között interaktív játékok is várják a látogatókat.

Két óriási keresd-a-párját – más néven memória- – játékban a kisvasút járműveiről, a gyermekvasutasok mindennapjairól és a környék látványosságairól készített fotókkal lehet játszani.

A Szemed a pályán legyen! ügyességi játékkal gondolatban végigutazhatunk a Gyermekvasút vonalán. A felállított táblán, melyen a kisvasút vonala látható, két zsinór segítségével egy fagolyót kell végigvezetni. Az utazás Hűvösvölgytől Széchenyi-hegyig tart. Aki letér a pályáról, kezdheti előröl.

A kiállítóterem egyik sarkában egy régi, MAEF3 típusú pénztárgépet állítottunk ki. Hasonlót 2003-tól 2012-ig használtunk Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy állomáson. Aprócska, monokróm monitorával és zajos, mátrixtűs nyomtatójával igazi múzeumi példány. A géppel menetjegyet is nyomtathatnak a látogatók, ami természetesen utazásra érvénytelen.

A másik sarokban pedig egy fényképező paraván található. A mögé álló gyerekekről vagy felnőttekről olyan fotó készíthető, mintha beöltöztek volna gyermekvasutas egyenruhába.

 

Fényképezőparaván a kiállítóterem sarkában

Fényképezőparaván a kiállítóterem sarkában

A múzeum 1992 óta működik. Az Úttörővasút által gyűjtött tárgyakat korábban csak a kisvasútra érkező hivatalos vendégek tekinthették meg. A gyűjteményt az egykori üzemfőnökségi épületben – mai nevén Gyermekvasutas Otthonépület – kialakított kiállító teremben őrizték.

A folyamatosan bővülő gyűjtemény időnként megújuló elrendezésben kerül bemutatásra. A tárlókban fényképek, dokumentumok és a kisméretű tárgyak kaptak helyet. Archív fényképek mutatják be az Úttörővasút építését, az időközben a forgalomból kivont járműveket, a megszüntetett vagy átalakított szolgálati helyeket és egyéb létesítményeket.

A vasútüzem története mellett természetesen az egykori úttörő-, később gyermekközösség fejlődése is nyomon követhető. Számos fénykép, használati és egyéb tárgy idézi az egykoron szolgálatot teljesítő úttörő- és gyermekvasutasokat, valamint a vasút felnőtt dolgozóit. A szolgálattal töltött hétköznapokat bemutató tárgyak mellett a közös csillebérci és hűvösvölgyi táborozások, kirándulások, külföldi utazások, avatások és ballagások emlékei is helyet kaptak.

A tárlók között tekinthetők meg a többségében muzeális értéket képviselő, nagyobb méretű kiállítási tárgyak. Megtalálható a múzeumban egy régi jegynyomtató gép, amely a MÁV Menetjegynyomdában üzemelt. Hosszú időn át az Úttörővasút részére is készítettek vele kéregjegyeket, melyeket az állomási személypénztárakban használtak.

Óriás keresd-a-párját játék

Óriás keresd-a-párját játék

Az állomási forgalmi irodákban és más szolgálati helyeken korábban használt induktoros engedélykérő távbeszélő készülékek (állomásközi telefonok) közül több is helyet kapott a kiállítóteremben.

A Gyermekvasút két régi kincse, az Úttörővasút első motorkocsija (a Kis Piri), az egyik Ganz motorkocsi és az egyik, még ma is közlekedő személykocsi óriásmodellje szintén megtekinthető a múzeumban.

A Gyermekvasutas Múzeumban megtekinthető kollekción kívül a Gyermekvasúton más muzeális értékek, a Közlekedési Múzeum védelme alatt álló, rendszeresen közlekedő járművek is megtalálhatók. Közöttük legjelentősebb a Lillafüredi Állami Erdei Vasútról származó, nyaranta vasárnaponként, valamint a Gyermekvasút rendezvényei alkalmából menetrendszerinti forgalomban közlekedő nosztalgia motorvonati szerelvény egyedülálló dízel motorkocsija és mellékkocsijai, melyek az 1990-es években kapott teljes felújítás óta közlekednek a Gyermekvasúton.

A múzeum a téli és nyári hónapokban eltérő nyitvatartás szerint várja látogatóit.

Szemed a pályán legyen! játék

Szemed a pályán legyen! játék

Az érvényes nyitvatartást a Közlemények című rovatban hirdetjük meg.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.