Széchenyi-hegyi adótorony

A Gyermekvasút Széchenyi-hegy állomásától néhány száz méterre található a Széchenyi-hegyi adótorony.

A Széchenyi-hegyi adótorony

A Széchenyi-hegyi adótorony

A Budai-hegység talán legfeltűnőbb építménye – kedvező időjárási körülmények között – Budapest szinte egész területéről és a környező településekről is szabad szemmel látható.

Az adótorony 60 méter magas. A mellette álló antenna 192 méter hosszú.

A Széchenyi-hegyi fennsík kiváló helyszínül szolgált a főváros és közvetlen környékét ellátó adótorony létesítéséhez. Építése 1957-ben kezdődött. Tetejére bonyolult antennarendszert telepítettek.

Átadására 1958. február 22-én került sor. Az addig csak kísérleti jelleggel sugározott televíziós adás ettől a naptól kezdve Budapesten és környékén, körülbelül egy megyényi területen üzemszerűen foghatóvá vált. Az adótorony átadásának napját tekintik a magyarországi televíziózás kezdetének.

Az adótorony Széchenyi-hegy állomásról nézve

Az adótorony Széchenyi-hegy állomásról nézve

A televízió gyors térhódításának köszönhetően az adótoronnyal eredetileg telepített antennarendszer hatósugara és kapacitása néhány éven belül kevésnek bizonyult. Új, az eredetinél csaknem ötször magasabb adótorony megépítését tervezték. Az elkészült tervek között szerepelt egy közel 300 méter magas épület, melynek tetején étterem is létesült volna.

Anyagi források hiányában azonban a nagyszabású tervek nem valósultak meg. 1973-ban az eredeti antennarendszert az épület mellé telepített óriási antennával váltották fel, melyet hatalmas acélsodronyokkal stabilizáltak. Az adótorony épületét megtartották, mindmáig használatban van.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.