Nosztalgia motorvonat

A forgalmas tavaszi és őszi hónapokban szombat, vasárnap és ünnepnapokon menetrend szerinti nosztalgia motorvonatok is közlekednek a Gyermekvasúton.

A vonatok szerelvénye a Magyarországon egyedülálló keskenynyomközű dízel motorkocsiból, valamint az ehhez tartozó egy vagy két mellékkocsiból, esetleg a Gyermekvasút valamelyik másik nosztalgia személykocsijából áll.

Nosztalgia motorvonat János-hegy állomáson

Nosztalgia motorvonat János-hegy állomáson

A motorvonati szerelvény járműveit 1929-ben gyártották a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) megrendelése alapján. Eredetileg két motorkocsi készült.

Az Úttörővasút megnyitásakor a két motorkocsit és két pótkocsit itt állítottak forgalomba. Néhány év használat után a kölcsönadott járműveket visszaszállították a LÁEV-hez, ahol tovább használták őket.

Selejtezésüket követően az egyik motorkocsit elbontották. A másik motorkocsit és a pótkocsik többségét a MÁV Rt. megvásárolta azzal a céllal, hogy ismét forgalomba állítsák őket a Gyermekvasúton.

Teljes felújítást követően, 1991 óta a szerelvény (motorkocsi, három személykocsi és a kis szalonkocsi) nosztalgiavonatként közlekedik a Gyermekvasúton. A postakocsivá alakított poggyászteres kocsit 1998-ban állították ismét forgalomba.

Nosztalgia motorvonat Szépjuhászné állomáson

Nosztalgia motorvonat Szépjuhászné állomáson

A szerelvény kezdetben alkalmanként menetrend szerinti személyvonatként, majd a jelesebb nyári ünnepek hétvégéjén gyorsvonatként közlekedett. 1998-tól 2010-ig nyaranta vasárnaponként állt forgalomba. Gyorsvonati mivoltát – amely egyébként se illett a Gyermekvasút jellegéhez – fokozatosan elveszítette, azaz minden forgalmasabb állomáson és megállóhelyen megállt.

2012-től a nosztalgia motorvonat tavasszal és ősszel, a legnagyobb forgalmú hétvégéken közlekedik. A nagyobb forgalmú állomásokon és Normafa megállóhelyen áll meg.

Kapcsolódó oldalak:

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.