„Gyermekvasút nyomában 20 km” nappali teljesítménytúra

Időpont
2019-03-15 08:00 - 10:00


2019. március 15-én pénteken ismét megrendezésre kerül a népszerű “A Gyermekvasút nyomában” című  teljesítménytúra nappali változata. A rendezvény szervezője a Gyermekvasút Múzeumáért Egyesület, programfelelőse a +3620-331-4011-es telefonszámon érhető el. (Ugyanezen a számon kérhető segítség – eltévedés, baleset, stb. – a túra során is!)

Túrázók Virágvölgy állomás előtt

Túrázók Virágvölgy állomás előtt

A túra útvonalát Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelöljük ki. A teljesítendő táv 20 kilométer, melyet 7 óra szintidő alatt kell teljesíteni.

Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a Nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet.

A túra célja a Budai-hegységen belül a Gyermekvasút valamint a környékén
lévő kirándulóhelyek/nevezetességek megismertetése/népszerűsítése, a fizikai
állóképesség fejlesztése, a figyelem felhívása a környezet megismerésének,
szeretetének és védelmének a fontosságára, továbbá találkozási lehetőség biztosítása a Gyermekvasutat és környékét kedvelő természetbarátok számára.

A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket.

A Gyermekvasút nyomában című teljesítménytúra több turistaegyesület éves programjában szereplő, pontszerző rendezvény, a TTT Budapest Kupa és a Cartographia Kupa része. Minden év március 15-én nappali, augusztus 19. estéjén pedig éjszakai változatban rendezzük meg.

Rajt

teljesítménytúra rajtja 2019. március 15-én, pénteken 8:00 és 10:00 óra között lesz Széchenyihegy állomáson.

Nevezni induláskor a rajtnál lehet. Előnevezésre idén sincs lehetőség.

A túrán bárki részt vehet, aki az indítás során a rész¬vé¬teli szándékát (pl. ráutaló magatartással) jelzi, és az egyesületi támogatás összegét befizeti. A befizetéssel a részt vevő elfogadja a részvételi szabályokat.

A Gyermekvasút Széchenyihegy állomása a Városmajorból induló fogaskerekű vasúttal közelíthető meg a legegyszerűbben. Parkolóhely csak nagyon korlátozott számban áll rendelkezésre az állomás közelében.

A nevezők a rajtnál ellenőrző lapot és tájékoztató füzetet kapnak. A füzet részletes, szöveges túraleírást és térképvázlatot is tartalmaz.

A résztvevők az időjárási körülményekhez igazodva, melegen és rétegesen öltözve, a sáros erdei úton való túrázásra alkalmas cipőben jöjjenek! Hasznos lehet még a Budai-hegység legfrissebb turistatérképe, egy iránytű, szappan/kézfertőtlenítő, elsősegély-csomag, esőkabát, zseblámpa (a lassan haladóknak), továbbá feltöltött mobiltelefon a segélykéréshez (és esetleg a tájékozódáshoz).

Kérjük, hogy aki kerékpárral vagy futva kívánja a túrát teljesíteni, az mindenképpen a mezőny elején induljon.

Nevezési díj (egyesületi támogatás)

A részvétel díja (egyesületi támogatás) magába foglalja a túraleírás költségét, valamint a Széchenyihegyre való visszautazás menetdíját is a gőzvontatású nosztalgiavonat kivételével). A résztvevők (az egyesületi támogatás megfizetésével, ráutaló magatartással) vállalják a teljesítménytúra és általában a túrázás, természetjárás és teljesítménytúrázás általános szabályainak betartását.

A nevezési díj („egyesületi támogatás”) összege*:

  • alap nevezési díj: 1100 Ft
  • Magyar Turista Kártyával rendelkezők: 1000 Ft
  • szervezett természetjárók, nyugdíjasok és diákok: 1000 Ft
  • gyermekvasutasok (aktív és egykori egyaránt): 700 Ft
  • egykori és jelenlegi úttörő- / gyermekvasúti ifivezető: díjmentes
  • az előre bejelentett csoportok (legalább 15 fő) egy fő vezetője: díjmentes

A résztvevők az időjárási körülményekhez igazodva, melegen és rétegesen öltözve, a sáros erdei úton való túrázásra alkalmas cipőben jöjjenek! Hasznos lehet még a Budai-hegység turistatérképe és egy iránytű.

A túra teljesítése

A túra útvonalán kijelölt ellenőrző pontokat az előírt sorrendben és az előírt (a szöveges leírásban és térképvázlaton kijelölt) útvonalon kell teljesíteni. Az érintett térség természetvédelmi terület, a Budai Tájvédelmi Körzet területe (jellemzően Natura 2000 terület)! Óvjuk és védjük a természet értékeit és szépségét! A túra során ne hangoskodjuk, ne szemeteljünk, ne gyújtsunk tüzet és ne gyűjtögessünk. A kijelölt turistautakról ne térjünk le, a szemetet pontokon kihelyezett gyűjtőkbe dobjuk. A környezetet veszélyeztető részt vevőket a túráról ki kell zárjuk. A túrázó köteles az esetleges szabályszegéséből eredő költségeket és bírságokat megfizetni.
Minden ponton szervezők fogadják a túrázókat. Igazolják a pont érintését, valamint információt és segítséget nyújtanak a túra folytatásához.
Több ponton lesz lehetőség feltölteni az ivóvízkészletet. Az egyik ellenőrző ponton frissítőt is kapnak a résztvevők. A vasútállomásokon az ellenőrző pont nyitva tartása idején a mellékhelyiségek használhatók lesznek. Minden ponton szemétgyűjtőket helyezünk el, kérjük csak azokat használni. A kihelyezett erdei szemétgyűjtőket ne terheljük!
A túrát menet közben feladó résztvevőket kérjük, hogy az utolsóként érintett ellenőrző ponton tájékoztassák a szervezőket arról, hogy nem folytatják a túrát. Valamelyik menetrend szerinti vonattal továbbutazhatnak Hűvösvölgybe vagy visszatérhetnek Széchenyihegy állomásra.

Figyelem! A vasúti pályán, a vasúti hidakon és az alagútban a gyalogos közlekedés szigorúan tilos! A vágányon csak a kiépített átkelőhelyeken és ott is csak figyelmesen menjünk át! A túrára is tekintettel ezen a napon sűrű vonatforgalom lesz a Gyermekvasúton, fokozott figyelmet kérünk! A vonat nem tud hirtelen megállni és a mozdonyból a kilátás is korlátozott!

A Farkas-völgy felől érkező túrázók

A Farkas-völgy felől érkező túrázók

Célba érkezés

A cél Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben lesz.

A megállapított 7 óra szintidőn belül érkező (és a szabályokat végig betartó) részt vevőknek a teljesítménytúra teljesítésének elismerésére és igazolására emléklapot és kitűzőt adunk.

teljesítménytúrát a megállapított 7 óra szintidőn belül teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak ajándékba.

*Technikai okok miatt meleg ebédet már nem tudunk biztosítani!

Minden résztvevőt invitálunk, hogy valamelyik menetrend szerinti normál személyvonattal tegyen egy utazást a Gyermekvasút vonatán, azaz utazzon vissza Széchenyihegy állomásra. A nevezési díj magába foglalja a Hűvösvölgytől Széchenyihegyig való visszautazás lehetőségét a normál személyvonatokon. (A kedvezmény a kerékpárokra és a túrázókat kísérő kutyákra nem vonatkozik, részükre a vonatúton a Kerékpár és kutya menetjegyet meg kell váltani. Ugyancsak nem érvényes a kedvezmény a gőzvontatású nosztalgiavonatra, erre a túrán való részvételtől függetlenül minden esetben meg kell váltani a menetjegyet és a nosztalgia pótjegyet is!) A túra napján a hagyományos, dízelmozdonyos vontatású személyvonatok kb. 45 percenként indulnak Hűvösvölgy állomásról. Az utolsó vonat 18:30-kor indul.

Akik ezzel a lehetőséggel nem élnek, villamossal indulhatnak haza a Széll Kálmán tér felé.

Jó időt, kellemes túrázást és sikeres teljesítést kívánunk!
Szeretettel és tisztelettel várjuk a résztvevőket minden évben március 15-én (nappali) és augusztus 19-én (éjszakai) túráinkon!

Érvényes: 2019. március 15.
Valid: 15th March, 2019

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.