“A Gyermekvasút nyomában” nappali teljesítménytúra

Időpont
2017-03-15 Egész napos


2017. március 15-én szerdán ismét megrendezésre kerül a népszerű, “A Gyermekvasút nyomában” című  teljesítménytúra nappali változata. A rendezvény szervezője a Gyermekvasút Múzeumáért Egyesület, programfelelőse a +3630-332-0971-es telefonszámon érhető el.

Túrázók Virágvölgy állomás előtt

Túrázók Virágvölgy állomás előtt

A túra útvonalát Széchenyihegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelöljük ki. A teljesítendő táv húsz kilométer, melyet hét óra szintidő alatt kell teljesíteni.

Az útvonal érinti a Gyermekvasút minden állomását, valamint a környék főbb látványosságait. Közöttük a Normafa-lejtőt, a János-hegyi Erzsébet-kilátót, a nagy-hárs-hegyi Kaán Károly-kilátót és a hűvösvölgyi Nagyrétet.

A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrző pontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket.

A Gyermekvasút nyomában című teljesítménytúra több turistaegyesület éves programjában szereplő, pontszerző rendezvény, a TTT Budapest Kupa és a Cartographia Kupa része. Minden év március 15-én nappali, augusztus 19. estéjén pedig éjszakai változatban rendezzük meg.

Rajt

A teljesítménytúra rajta 2017. március 15-én szerdán 8:00 és 10:00 óra között lesz Széchenyihegy állomáson.

Nevezni induláskor a rajtnál lehet. Idén előnevezésre nincs lehetőség.

A teljesítménytúra napján a fogaskerekű vasút vágányzára miatt a Gyermekvasút Széchenyihegy állomása közösségi közlekedési eszközökkel a Széll Kálmán tér vagy a Déli pályaudvar felől a legegyszerűbben a következők szerint közelíthető meg: a 21-es vagy 21A jelzésű busszal a Svábhegy megállóig, majd a 60-as (fogaskerekű-pótló) busszal a Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásig. Parkolóhely csak korlátozott számban áll rendelkezésre az állomás közelében.

A nevezők a rajtnál ellenőrző lapot és tájékoztató füzetet kapnak. A füzet részletes, szöveges túraleírást és térképvázlatot is tartalmaz.

Nevezési díj

A részvételi díj magába foglalja a túraleírás költségét, valamint a Széchenyihegy állomásra való visszautazás menetdíját is.

A nevezési díj összege*:

  • alap nevezési díj: 900 Ft – ebéd nélkül
  • Magyar Turista Kártyával rendelkezők: 800 Ft – ebéd nélkül
  • szervezett természetjárók (MTSz, MTSzSz, stb., nyugdíjasok és diákok: 800 Ft – ebéd nélkül
  • gyermekvasutasok (aktív és egykori egyaránt): 500 Ft – ebéd nélkül

A résztvevők az időjárási körülményekhez igazodva, melegen és rétegesen öltözve, a sáros erdei úton való túrázásra alkalmas cipőben jöjjenek! Hasznos lehet még a Budai-hegység turistatérképe és egy iránytű.

A túra teljesítése

A túra útvonalán kijelölt ellenőrző pontokat az előírt sorrendben kell teljesíteni. Minden ponton szervezők fogadják a túrázókat. Igazolják a pont érintését, valamint információt és segítséget nyújtanak a túra folytatásához.

Több ponton lesz lehetőség feltölteni az ivóvízkészletet. Az egyik ellenőrző ponton frissítőt is kapnak a résztvevők. A vasútállomásokon az ellenőrző pont nyitvatartása idején a mellékhelyiségek használhatók lesznek.

A túrát menet közben feladó résztvevőket kérjük, hogy az utolsóként érintett ellenőrző ponton tájékoztassák a szervezőket arról, hogy nem folytatják a túrát. Valamelyik menetrend szerinti vonattal továbbutazhatnak Hűvösvölgybe vagy visszatérhetnek Széchenyihegy állomásra.

A Farkas-völgy felől érkező túrázók

A Farkas-völgy felől érkező túrázók

Célba érkezés

A cél Hűvösvölgyben, a Gyermekvasutas Otthonépületben lesz.

A teljesítménytúrát a megállapított hét óra szintidőn belül teljesítők emléklapot és kitűzőt kapnak ajándékba.

*Technikai okok miatt ebben az évben meleg ebédet jelenlegi ismereteink szerint nem tudunk biztosítani. Ebben az esetben a nevezési díjak mérséklődni fognak. Végleges információt a túrát megelőző napokban tudunk adni.

Minden résztvevőt invitálunk, hogy valamelyik menetrend szerinti vonattal tegyen egy utazást a Gyermekvasút vonatán, azaz utazzon vissza Széchenyihegy állomásra. A nevezési díj magába foglalja a Hűvösvölgytől Széchenyihegyig való visszautazás lehetőségét. (A kedvezmény a túrázókat kísérő kutyákra nem vonatkozik, részükre a vonatúton a Kerékpár és élőállat jegyet meg kell váltani.) A túra napján a hagyományos, dízelmozdonyos vontatású személyvonatok 45 percenként indulnak Hűvösvölgy állomásról. Az utolsó vonat 18:25-kor indul. Napközben a műszaki lehetőségek figyelembevételével mentesítő vonat is közlekedhet.

Akik ezzel a lehetőséggel nem élnek, villamossal indulhatnak haza a Széll Kálmán tér felé.

A túra a Cartographia Kupa teljesítménytúra mozgalom része!

image

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.