Éjszakai 20 km-es teljesítménytúra

Időpont
2018-08-19 - 2018-08-20 19:00 - 05:30


2018. augusztus 19-én, vasárnap este ismét megrendezzük a hagyományos, 20 kilométeres “A Gyermekvasút nyomában” éjszakai teljesítménytúrát.

A rendezvény szervezője a Gyermekvasút Múzeumáért Egyesület, programfelelőse a +3620 331 4011-es telefonszámon érhető el.

A Gyermekvasút nyomában teljesítménytúra több turistaegyesület éves programjában szereplő, pontszerző rendezvény, a TTT Budapest Kuparésze. Minden év március 15-én nappali, augusztus 19. estéjén pedig éjszakai változatban rendezzük meg.

A túra célja a Budai-hegység és a Gyermekvasút, valamint a környékén lévő kirándulóhelyek
megismertetése, népszerűsítése, a fizikai állóképesség szinten tartása, fejlesztése, valamint
találkozási lehetőség biztosítása a Gyermekvasutat és környékét kedvelő természetbarátok
számára. Bízunk benne, hogy e természeti szépségekben és történelmi nevezetességekben gazdag
tájon a részt vevők nem „végigrohanják” a túrát, hanem gyönyörködnek a táj szépségében, néhány
percet időznek történelmünk emlékeinél, és így valóban jobban megismerhetik a Gyermekvasút
környékét.

Fotó: Gulyás Attila

Részvétel a teljesítménytúrán

A rajt a hűvösvölgyi Gyermekvasutas Otthonépületnél lesz (az állomás alatt) 2018. augusztus 19-én 19 és 21 óra között. Előnevezési lehetőség nincs.

A rajt helyszíne közösségi közlekedési eszközökkel a Széll Kálmán tér felől az 56A és a 61-es villamossal, a Szentlélek térről a 29-es busszal közelíthető meg. Az autóval érkezők a Gyermekvasutas Otthonépület mellett található, éjjel-nappal üzemelő hűvösvölgyi P+R parkolót vehetik igénybe, amely az éjszakai órákban fizető parkolóként működik.

Az indulók a rajtnál ellenőrző lapot és tájékoztató füzetet kapnak. A füzet részletes, szöveges túraleírást és térképvázlatot tartalmaz.

Nevezési díj
Alap nevezési díj 1000 Ft
Tizennégy éven aluli gyermekek,
nappali tagozatos diákok,
szervezett természetjárók,
nyugdíjasok, MÁK kártya, vasúti arcképes igazolvány,
900 Ft
Jelenlegi és volt gyermek- és úttörővasutas pajtások 600 Ft
  • Jelenlegi és volt gyermek- és úttörővasutas ifivezetők,
  • az oktatas@gyermekvasut.hu e-mail címen előre bejelentkező csoportok vezetői (legalább 15 fő fizető csoporttag esetén),
  • megbeszélés alapján meghívott vendégek
  • előzetesen, e-mailban jelentkenkező túratárs, ha eddig legalább 30 túránkon részt vett (igazolás egyénileg)
díjmentes

Fenti díjakból a Budapest Kupán részt vevő további 50 Ft kedvezményt kap.

A részvételi díj magában foglalja a túraleírás, a teljesítés számának megfelelő kitűző, az emléklap,
és a rendezés költségeit, valamint az éjszakai vonatozás menetdíját is.

A nevezési díj befizetésével a részt vevő elfogadja az itt közölt és a teljesítménytúrákra, ill. a túrázásra általánosan elfogadott részvételi szabályokat valamint garantálja, hogy a túra során betartja a természetvédelmi, környezetvédelmi, erdővédelmi, tűzvédelmi, stb. előírásokat is. A résztvevő vállalja, hogy az előbb említettek megszegéséből eredő kártérítést és büntetést viseli.

Kérjük, hogy a résztvevők jól működő lámpával (célszerűen fejlámpával), feltöltött mobiltelefonnal (esetleges segélykéréshez), elsősegély-csomaggal, kézfertőtlenítő géllel és a hűvösebb, éjszakai időjárási körülményeknek megfelelően öltözve induljanak el a túrán. Esőkabát és innivaló mindenkinél legyen! Az éjszakai túrára tekintettel iránytű / tájoló és a Budai-hegység turistatérképe különösen hasznos felszerelés. A kiadott útvonalleírásban és térképvázlatban kijelölt útról letérni tilos (elsősorban biztonsági és környezetvédelmi okokból). A vasúti pályatesten közlekedni tilos, átmenni is csak a kijelölt helyeken (útátjáró vagy önálló vasúti gyalogos átkelőhely) szabad. A védett élővilágra tekintettel sem szabad a megadott útvonalról letérni. A térkép az első ellenőrző pontnál, a Gyermekvasút Múzeumában is megvásárolható.

A túrán mindenki saját felelősségére indul!

Felhívjuk a figyelmet a kirándulás, túrázás esetleges általános (a terepből, az állatokból, növényekből és az időjárásból eredő) veszélyeire (pl. veszélyes sziklák, szakadékok, csúszás és botlásveszély, rovarcsípés, veszett állat, bomló dög, fakidőlés, kiálló ágak, mérgező / szúrós növények, bozótos, különböző sérülések, eltévedés, zápor, zivatar, villám, erős szél, stb.).

Felhívjuk a figyelmet a túra éjszakai jellegéből adódó fokozott veszélyekre (korlátozott látási és tájékozódási lehetőségek, elfáradás, stb.)

Különösen veszélyes körülmények (pl. nagyon erős szél, stb.) esetén a túrát felfüggeszthetjük, megszakíthatjuk vagy lemondhatjuk.

A rendezőségtől kártérítés semmilyen címen nem igényelhető! (A nevezési díj mértéke erre nem ad lehetőséget – nem gazdasági vállalkozás, a befizetett összeget teljes mértékben a túrára fordítjuk vissza.) Kérésre természetesen az elvárható segítséget (lehetőségeinkhez képest annál többet is) szükség esetén megadjuk.

A kijelölt ellenőrzőpontokat a részt vevőknek az előírt sorrendben kell érinteni (saját tájékozódás alapján – nem vezetett túra). Minden ponton szervezők fogadják a résztvevőket, igazolják az áthaladást és segítséget nyújtanak a túra folytatásához (rendkívüli esetben a kihelyezett zsírkrétával, vagy egyéb módon kell jelölni).

Figyelem! A túra útvonala az országos jelentőségű Budai Tájvédelmi Körzet területén halad! Óvjuk és védjük a természet értékeit. A túrán ne hangoskodjunk, ne szemeteljünk, ne gyűjtögessünk, a kijelölt utakról ne térjünk le, a szemetet az állomásokon található gyűjtőkbe dobjuk!

Az útvonal több pontján van mód ivóvizet venni. Az egyik ellenőrző ponton frissítőt is kínálunk a résztvevőknek. A Gyermekvasút állomásain az ellenőrzőpont nyitva tartása idején a mellékhelyiségek is használhatóak.

A teljesítménytúra szintideje hét óra. Az ezen belül célba érkezők (amennyiben az itt említett szabályokat nem szegték meg, és a kiadott útról szándékosan nem tértek le) emléklapot és kitűzőt kapnak. A rendezőség a szintidőt kedvezőtlen körülmények esetén módosíthatja, megnövelheti.

Kérjük, hogy akik a túrát menet közben feladják, az utolsóként érintett ellenőrzőponton értesítsék a szervezőket. A menetrendben meghirdetett vonatokkal természetesen ők is visszatérhetnek Hűvösvölgybe vagy továbbutazhatnak a Széchenyihegyre.

FIGYELEM! A régebben megszokott szolgáltatásainkból a meleg étel (virsli) biztosítását technikai okokból már nem tudjuk vállalni. Kérjük, ennek tudatában vegyenek részt a túrán. (Sajnos a célban, Széchenyihegy állomáson semmilyen büfészolgáltatást nem tudunk biztosítani.)

Hazautazás

A túra résztvevőit éjszakai vonatozásra invitáljuk. Három alkalommal indul vonat Széchenyihegy állomásról Hűvösvölgybe. A nevezési díj magában foglalja a visszautazás költségét, a túrázóknak külön vonatjegyet nem kell váltani.

Hűvösvölgyből hajnalban a 956-os éjszakai járattal, a reggeli óráktól pedig az 56A és 61-es villamossal lehet továbbutazni.

Szépjuhászné állomáson a büfé nyitva tartásáról felfelé menet lehet információt szerezni. Az éjszakai vonatról itt leszállók a 60 percenként közlekedő 922-es éjszakai járattal, majd hajnaltól a 22A vagy a 222-es busszal utazhatnak tovább.

Akik nem akarnak a túrázás után vonatra szállni, a Normafától induló 990-es éjszakai járattal indulhatnak haza.

Éjszakai vonatok
Széchenyihegyről indul 0:30 2:30 4:20
Hűvösvölgybe érkezik 1:08 3:08 5:00

A vonatok műszaki vagy egyéb okból esetleg késhetnek.

A Gyermekvasút nyomában teljesítménytúra éjszakai változatát minden évben augusztus 19-én, nappali változatát – az éjszakaival ellentétes útirányon – március 15-én rendezzük. A következő teljesítménytúra (a mostani, éjszakai után) tehát 2019. március 15-én lesz.
(47. túra, első rendezés 1996. 03. 15.)

Minden érdeklődőt szeretettel vár a rendezőség!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.