A Gyermekvasút története

A Gyermekvasút jelene

Az alapvetően megváltozott körülmények között a Gyermekvasút sikeresen megőrizte két fő feladatát: hangulatos kisvasútként szolgálja a budai hegyekben kirándulókat, egyúttal felelősségteljes feladatot és páratlan közösségi életet biztosít a gyermekvasutasként szolgálatot teljesítő tíz-tizennégy éves gyermekeknek.

Vonattalálkozás Hárs-hegy állomáson

Vonattalálkozás Hárs-hegy állomáson

Az 1990-es évek közepén tapasztalt gazdasági nehézségeket legyőzve a Gyermekvasút tevékenységi köre, szolgáltatásai bővültek. A korábban heti két üzemszüneti napot heti egyre csökkentették, májustól augusztusig pedig mindennap közlekednek a vonatok.

Bevezették az ütemes menetrendet. A vonatok munkanapokon és téli hétvégi napokon hatvan percenként, nyári hétvégéken negyvenöt percenként közlekednek. Az 1990-es évek közepén néhány éven át téli munkanapokon a vonatok százhúsz perces követéssel közlekedtek. 1998 óta a téli hónapokban munkanapokon ismét hatvan perces követést biztosítanak. A tanév utolsó néhány hetében – az iskolai kirándulások időszakában – a vonatok munkanapokon is sűrűbben, a nyári hétvégivel szinte azonos menetrend szerint közlekednek.

Már nem csak a nyári ünnepnapok hétvégéjén és különleges alkalmakkor, hanem a nyári hónapokban minden vasárnap és ünnepnapon menetrend szerinti gyorsvonatként közlekedik a nosztalgia motorvonati szerelvény.

2000 Karácsonyától hétvégenként – a szükséges műszaki és forgalmi feltételek megléte esetén – gőzvontatású nosztalgiavonatok is közlekednek a Gyermekvasúton. Ezeket a vonatokat először a MÁV Rt. Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúttól a Gyermekvasútra áthelyezett 490,056 pályaszámú gőzmozdony továbbította, majd – 2007-ben befejezett felújításától – a 490,039 pályaszámú gőzmozdonnyal felváltva továbbítják.

Gőzvontatású nosztalgiavonat Szépjuhászné állomáson

Gőzvontatású nosztalgiavonat Szépjuhászné állomáson

A Gyermekvasút járműveinek, pályájának és létesítményeinek felújítása és fejlesztése folyamatos. Az 1990-es évek végén néhány személykocsit különleges rendeltetésű kocsivá alakítottak. Ezek bérbe adása nyomán a Gyermekvasút már nem csak egy hangulatos erdei utazás lehetőségét nyújtja, hanem különböző tanórák, születésnapi partik, tárgyalások és egyéb rendezvények helyszínéül is szolgál. A Hűvösvölgyben állomásított, nosztalgia értékű, régi járművek is sokszor közlekednek egyedi megrendelés alapján.

A Gyermekvasút számtalan program helyszíne. Gyermeknapon hagyományosan gyerekeknek szóló programokkal várja a gyerekeket és szüleiket.

December elején a Mikulással való találkozás és a mikulásvonaton való együtt utazás, énekelés, játszás lehetőségét kínálja a Gyermekvasút a kisebbeknek és kísérőiknek.

Évente két alkalommal, március 15-én nappal és augusztus 19-én éjszaka húsz kilométeres teljesítménytúrát rendeznek a Budai-hegységben, amely érinti a Gyermekvasút összes állomását. Az éjszakai túra befejezése után hajnalban különvonat szállítja a résztvevőket vissza Hűvösvölgybe.

Nyílt nap a hűvösvölgyi vontatási telepen

Nyílt nap a hűvösvölgyi vontatási telepen

Augusztus 20-án este az ünnepi tűzijáték megtekintése céljából tűzijátéknéző vonatok közlekednek. A két vonat összezárt szerelvényéből a Szépjuhászné és Hárs-hegy állomások közötti panoráma ívből tekinthető meg a Duna fölött megrendezett ünnepi tűzijáték.

Minden szeptember második szombatján a Gyermekvasutat birtokba veszik az egykori gyermek- és úttörővasutasok. A nosztalgianapi szolgálaton bárki részt vehet, aki pajtásként szolgálatot teljesített az egykori Úttörővasúton vagy a Gyermekvasúton, és legalább tíz éve elballagott.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.